Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“'

Champagne

Provedite nezaboravni produženi vikend u Francuskoj regiji Champagne. Posjetite Reims i najpoznatije vinarije Dom Perignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Pommery, Taittinger i G.M.Mumm. 

Čarobne mjehuriće koji golicaju nepce ljudi obično ili vole ili ne vole. Pod utjecajem raznih pjenušaca koji se mogu naći na tržištu, a često su pre slatki ili gorki i nisu niti slični pravom šampanjcu možete steći krivi dojam o ovom kraljevskom piću koje se posluživalo u Reimsu za vrijeme krunidbenih ceremonija. Iako je vinogradastvo u Champagni započelo još u doba rimljana koji su ovdje još od 5. stoljeća sadili prve vinograde, kasnije se tijekom povijesti nastojalo dostići crna vina iz Burgundije, ali klima i tlo nisu pogodovali jednakoj kvaliteti i punoći.

Dom Perignon

Iako se dugo smatralo da je upravo benediktinski redovnik Dom Pierre Pérignon iz Hautvillers izmislio šampanjac danas postoje druge teorije, ali je on svakako uvelike priodnio procesu proizvodnje i čuvanja šampanjca. Kako ne bi došlo do druge fermentacije u proljeće kada bi zatoplilo i uspavani kvasac se probudio stvarajući ugljični dioksid koji bi istjerao čep iz boca ili čak uzrokovao prsnuće, Dom Pérignon je izmislio metalnu mrežicu koja se stavlja preko plutenih čepova. Uvođenjem cijelog niza pravila u proces proizvodnje pridonio je da ovo kraljesko piće zablista u punom sjaju. Danas se nakon prve fermentacije vino buteljira s prirodnim kvasacem i dodatkom šećera koji se okretanjem boca pretvara u alkohol i ugljični dioksid. Kvasac se skuplja u grliću boce, koji se zaleđuje kako bi se izbacio. Zatim se stavlja završni čep, metalna mrežica i etiketa. Nakon toga ostaje samo uživanje u „bogatom, svježem, ali zrelom, prozračnom vinu svilenkaste senzualne teksture“...  Santé! (U zdravlje).

 

Pripremite se – polijećemo!

Danas se mogu naći zrakoplovne karte iz Zagreba za Pariz po vrlo pristupačnim cijenama, a zahvaljujući odličnoj francuskoj mreži željeznica najbrži način da posjetite sve regije u Francuskoj je tzv. TGV (Train à Grande Vitesse) željeznica koja dostiže brzinu i do 320km/h, a na testnim vožnjama i više od 500km/h. Od Pariza do Reimsa s TGV-om se stiže za sat vremena. Preporučam kupnju karata unaprijed kako ne bi ostali bez sjedećeg mjesta, a možda i bez karata, jer je putovanje vlakom u Francuskoj vrlo popularno.

Šampannjac za doručak, ručak i večeru

Šečući Reimsom na svakom uglu naići ćete na vinariju, a šampanjac se u ovdje pije umjesto kave, čaja, soka ili vina. Najpoznatije kuće kao što su Pommery, Taittinger, Louise Roederer, G.H.Marter & Cie, Veuve Clicquot, G.H. Mumm i druge su se upravo ovdje smjestile.

Pokrajina Champagne je podijeljena na 3 okruga: Marne, Aube i Aisne, a središte regije je Marne koja se dijeli na Montagne de Reims, Vallée Marne i Cote des Blancs. Ako krenete iz Reimsa šampanjskom cestom nakon kratke vožnje nači ćete se u brežuljkastom području Grande Montaigne prekirvenom vinogradima. Ovdje počinje kraljevstvo Pinot Noirea. Svako mjesto priča svoju priču, a ovisno o godišnjem dobu tu se održavaju i razni festivali i svećanosti, a ako želite izbjeći gužve u renomiranim šampanjskim kućama dogovorite posjet manje poznatim imanjima i uživajte u domaćim specijalitetima lokalnih restorana.

Nekoliko kilometara prije Epernaya u mjestu Hautvillers okruženom nepreglednim vinogradima koji su danas većinom u vlasništvu obitelji Moêt & Chandon nalazi se crkva u kojoj je smješten grob Dom Perignona. Sjedište i podrumi kuće Moêt & Chandon nalazi se u Epernayu, pa svim ljubiteljima Moêta preporučam Imperial ili Grand Vintage turu po fascinantnim podrumima s kušanjem na kraju ture. Šampanjac odlično paše uz čokoladu, pa u Epernayu posjetite tvornicu čokolade koja je proglašena najboljim proizvođačem čokolade pokrajine Marne i istoka Francuske - Le chocolat d'Emmanuel Briet.    

Ako želite provesti nekoliko kraljevskih dana u pokrajini Champagne odsjednite u elegantnom dvorcu Les Crayères iz 1901. koji je danas ekskluzivni hotel s 5* u vlasništvu obitelji Gardinier. Dvorac je smješten u prostranom parku u središtu Reimsa i nudi potpuni užitak za sva osjetila. Prepustite se umjetnošću sommeliera Phillipe Jamaisea koji će za vas odabrati najrafiniranije šampanjce poznatih francuskih kuća i nazavisnih uzgajivača spajajući ih s vrhunskim kulinarskim specijalitetima restorana Le Parc i Le Jardin.

Odličan smještaj u centru grada u blizini željeznučkog kolodvora, ali i katedrale pronaći ćete također u Hotel de la Paix. 

 

 

 

 

 

Link:http://www.bestwestern.fr/fr/hotel-Reims,Best-Western-Hotel-De-La-Paix,93385

Pošaljite nam upit

Putnik osobne podatke daje dobrovoljno. Osobni podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge, a koristit će se i za daljnju međusobnu komunikaciju. Putovanja se obvezuju da neće osobne podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge.

Putnik izjavljuje dada se njeni njegovi osobni podaci koriste radi obavijesti o ponudama i marketinškim akcijama Putovanja.

Pošalji

Info o ponudi

Nazdravite jeseni u pokrajini Champagne.