Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“'

Na sjeveru Španjolske, dijelom uz Francusku granicu smjestila se Baskija. Iako je ovo jedna od industrijski najrazvijenih regija Španjolske i danas ju krase netaknute prirodne ljepote. Od hridina na obali do dugih pješčanih plaža i širokih zaljeva, u unutrašnjosti šumovitih brežuljaka, dolina i kanjona.

 

Bilbao

Nekoć neprivlačan lučki grad postao je vrlo zanimljiv i nezaobilazan grad prilikom obilaska Baskije. Preporučamo smještaj u blizini muzeja Guggenheim od kuda možete započeti šetnju prema staroj gradskoj jezgri sagrađenoj u 14. stoljeću. Šečući kroz prekrasno uređeni park Jardines de Albia, uz obalu rijeke stići ćete do starog dijela grada Casco Viejo i dalje uskim ulicama do živahnog i popularnog trga Plaza Nueva.

Šečući gradom ugodno ćete se iznenaditi zanimljivim interpolacijama modernog i starog, čistoćom, zelenilom i ljubaznošću domaćina. Muzej Guggenheim svakako je glavno obilježje grada, ali mnogobrojni muzeji kao Museo de Bellas Artes (Muzej likovnih umjetnosti), crkve među kojima se posebno ističu katedrala Basilica de Santigao, zgrada burze i željezničke stanice Atxuri i najveće zatvorene tržnice u Europi Ribiera Market, samo su neke od zanimljivosti koje ovaj grad čine vrlo privlačnim sve većem broju posjetitelja.

 

San Sebastian – užitak za sva osjetila

Smješten u prekrasnom pješčanom zaljevu koji oblikom podsjeća na mladi mjesec San Sebastian, kao i večina gradova u Baskiji ima dva imena budući da lokalno stanovništvo govori baskijskim jezikom ili euskerom, pa ga nazivaju Donostia. Kao pomodno ljetovalište već od kraja 19. stoljeća, domaćin poznatog filmskog festivala na kojemu je među prvim filmovima nagradu osvojio Hitchockov film Vrtoglavica i ljetnog umjetničkog festivala jazz glazbe, kazališne umjetnosti i klasične glazbe San Sebastian privlači sve veći broj turista.

Budući da je Baskija jedna od najpoznatijih španjolskih regija po tradicionalnoj i vrlo ukusnoj kuhinji San Sebastian je prvenstveno danas poznat po gastronomiji. Najviše barova i restorana smjestilo se u uskim uličicama stare gradske četvrti San Sebastiana, Parte Vieja, između pješčanog zaljeva Bahia de la Concha i rijeke Rio Urumea. Srce starog grada je Plaza de la Constitucion, trg na kojemu su se nekoć odigravale borbe s bikovina. Danas se tu nalaze brojni kafići i dućani.

 

Elciego

U mjestu Elciego na rubu vinske regije Rioja okružen vinogradima i predivnim pejzažima smjestio se hotel Marqués de Riscal, remek djelo arhitekta Frank Garya koji je dizajnirao i Muzej Guggenheim. Fascinantno metalno pročelje hotela mijenja boje ovisno o dobu dana i suncu i izgleda kao veliki cvijet koji se uzdiže iznad vinograda jedne od najpoznatijih vinarija ove regije Marqués de Riscal. Kušajte odlična vina i kulinarske specijalitete. Vino iz najprestižnije španjolske vinske regije Rioja uglavnom je od crnog grožđa sorte Tempranillo. Može se miješati s manjim količinama sorti Garnache, Graciano i Mazuela, dok se bijela vina uglavnom proizvode iz sorte Viura. Na kraju dana se odmorite uz tretmane Caudelie Vinotherapie. Posjetite festival vina i slikovita okolna mjesta. 

Biarritz

Biser Atlantika danas je raj za ljubitelje jedrenja na dasci (surfing), a njegova ljepota privlači posjetitelje još iz vremena Napolena III i Eugenie de Montijo koji su od Biarritza napravili pravo mondeno ljetovalište. Prekrasne dugačke pješčane plaže, akvarij i centar za istraživanje mora, odlična gastronomska ponuda, golf tereni, spa centri u modernim hotelima, glazbeni festivali, sportska događanja i ljubazni domaćini čine Biarritz vrlo privlačnom destinacijom.

 

Za kraljevski doživljaj preporučamo smještaj u hotelu Hotel du Palais u samom srcu Biarritza.

Cijelu reportažu iz Baskija možete pročitati na linku s naslovne stranice pod rubrikom IZ MEDIJA u magazinu Putovanja za dvoje.

 

 

Pošaljite nam upit

Putnik osobne podatke daje dobrovoljno. Osobni podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge, a koristit će se i za daljnju međusobnu komunikaciju. Putovanja se obvezuju da neće osobne podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge.

Putnik izjavljuje dada se njeni njegovi osobni podaci koriste radi obavijesti o ponudama i marketinškim akcijama Putovanja.

Pošalji